Тајкунско – банкарска – офшор мафија   Leave a comment

Вечерње новости лого Bogićević „pao“ na aerodromu

Miroslav Bogićević, vlasnik Koncerna „Farmakom MB“ iz Šapca, uhapšen je u ponedeljk po podne prilikom pokušaja da napusti zemlju

 Ilustracija VN

.

IZVLAČIO NOVAC Sumnja se i da je Miroslav Bogićević iz koncerna, posredstvom ofšor kompanija sa Kipra – „Venetoco limited“ i „Artesano enterprajzis limited“, izvlačio novac, na taj način što je preko njih nabavljao opremu za potrebe koncerna po višestruko uvećanim cenama, kao i plaćanje usluga koje u stvarnosti nikada nisu obavljene.

erde-007

MIROSLAV Bogićević, vlasnik Koncerna „Farmakom MB“ iz Šapca, uhapšen je u ponedeljak po podne prilikom pokušaja da napusti zemlju. Srpskom biznismenu lisice su stavljene po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal. U isto vreme priveden je i Miodrag Salaj, predsednik Kreditnog odbora Privredne banke Beograd.

Policija je u ponedeljak uveče privela još pet osoba, osumnjičenih za zloupotrebu položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu. Uhapšeni su članovi kreditnog odbora Privredne banke Beograd Aleksandra Janković, Vera Medić i Predrag Tošić, zamenik člana kreditnog odbora Privredne banke Beograd Dušan Vujadinović i finansijski direktor koncerna „Farmakom MB“ Olivera Đorđević.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radosavljević saopštio je da je svim osumnjičenima određen pritvor, i dodao da će u utorak biti saslušani.

U saopštenju policije se navodi da su Bogićević i Salaj uhapšeni u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala. Osumnjičeni su da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da su ovo krivično delo Bogićević i Salaj izvršili tako što su od oktobra 2012. do marta 2013. godine, na osnovu prethodnog međusobnog dogovora, omogućili da Privredna banka Beograd odobrava kredite preduzećima čiji je jemac bio Koncern „Farmakom MB“. Cilj je bio da te firme novac od zajmova istog dana prebace Koncernu „Farmakom MB“ kao krajnjem korisniku. Namera je bila, kako tvrde policija i tužilaštvo, da se pribavi korist Bogićevićevom koncernu, a na štetu Privredne banke Beograd.

U navedenom periodu, Privredna banka Beograd je bez adekvatnog sredstva obezbeđenja, odnosno samo uz pokriće menicama, odobrila kredite za sledeća preduzeća: „Evroguma – 2.000.000 evra, „Eko-fokus“ 1.800.000 evra, „Inmold“ 1.900.000 evra, „Olimpikus BP“ 1.880.000 evra, „Porfito trejd“ 1.880.000 evra, „Vadra-prom“ 1.690.000 evra, „Amator“ 1.690.000 evra, „Fermin“ 1.000.000 evra i 60.000.000 dinara, „Mihmil“ – 1.300.000 evra.

Navedeni krediti nisu vraćeni Privrednoj banci Beograd čime je ona oštećena za 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara, odnosno ukupno 1.757.246.348 dinara, za koliko je pribavljena korist jemcu „Koncernu Farmakom MB“ iz Šapca.

Miroslav Bogićević, odnosno njegov koncern, bankama duguje više od 450 miliona evra, dobavljačima blizu pet milijardi dinara, a Poreskoj upravi još 1,6 milijardi dinara. Jedan je od čuvene trojke domaćih tajkuna – uz Gorana Perčevića, vlasnika „Interkomerca“ koji je već uhapšen, Željka Žunića, vlasnika „Beohemije“ – koji su se zaduživali u Agrobanci, Razvojnoj banci Vojvodine, Privrednoj banci Beograd, Univerzal, Srpskoj, Dunav, i Jubmes banci, od čega su četiri ugašene sa gubitkom većim od 800 miliona evra. U nekima je i sam bio akcionar. Dužan je i u još više od deset domaćih i stranih banaka.

Srpsku banku, iz koje su uzeli više milijardi dinara kredita, pokušava da spase država. Neizvesno je šta će biti sa Dunav i Jubmes bankom, u kojima se ovaj trojac pominje i kao akcionar i kao klijent, ali i sa „Dunav osiguranjem“, kome je samo Bogićević dužan više od 390 miliona dinara za izdate obveznice koje ne mogu da se naplate.

Bogićevićevi saradnici su sedeli u upravama banaka, jer je on bio manjinski akcionar do pet procenata, što je maksimum koji može da se kupi bez provere i prethodne dozvole Narodne banke Srbije.

Da je cela „igranka“ sa uzimanjem kredita, koje Bogićević nije mogao, s obzirom na stanje u svojim firmama, da vrati, došla do kraja, potvrđuje i odluka suda da koncern „Farmakom MB“ ode u stečaj, ali ne na zahtev domaćih poverilaca, nego Svetske banke. Bogićević je očekivao da se, kao i Perčević, spase begom u čuveni UPPR ili jednostavno rečeno prolongiranje dugova na 24 meseca i reprogram na deset godina. Ali, sa dubiozom u kojoj se našao šabački biznismen, spasa teško može da bude. Bogićević nije uspeo da dobije UPPR, ali je matična kompanija „Farmakom“ otišla u stečaj.

Privredni sud u Valjevu pokrenuo je stečaj nad kompanijom „Farmakom MB“ u vlasništvu Miroslava Bogićevića sredinom septembra. Ovo je prvi konkretan korak u rešavanju sudbine jedne od 13 kompanija šabačkog biznismena koje su u blokadi od aprila prošle godine. Stečaj u „Farmakomu MB“ pokrenut je na predlog Svetske banke, odnosno Međunarodne finansijske organizacije (IFC), koja je „Farmakomu“ odobrila kredit od 120 miliona evra.

Razlog za pokretanje stečaja je trajna nesposobnost plaćanja kompanije. Prema podacima NBS, račun „Farmakoma MB“ je u neprekidnoj blokadi 518 dana, od aprila 2013. Njegovo ukupno zaduženje na kraju prošle godine je bilo 28 milijardi dinara. Kompanija sada zapošljava oko 200 ljudi.

 

KUĆE LUKSUZNO OPREMLjENE

Vest da je biznismen Miroslav Bogićević, koji je poslednju deceniju vedrio i oblačio Šapcem, uhapšen, prostrujala je u ponedeljak po podne munjevito gradom na Savi. I dok su mnogi sa olakšanjem komentarisali: „Konačno“, njegovi prijatelji pak veruju da Bogićević nije pokušavao da pobegne, niti da je tako nešto planirao, već da je spreman da stane pred nadležne državne organe.

Ispred poslovne zgrade Koncerna „Farmakom“ u Hajduk Veljkovoj ulici, preko puta nekadašnje HK „Zorke“, u ponedeljak uveče je bilo užurbano. Na parkingu su stajali ljudi, koji su očigledno nešto ili nekoga čekali.

U lokalnoj policijskoj upravi, koja nije bila obaveštena o hapšenju Bogićevića, saznali smo samo da im je iz Beograda naloženo da privedu finansijsku direktorku „Farmakoma“ Oliveru Đorđević.

Po gradu se u skorije vreme pričalo i da su radnici somborskog proizvođača akumulatora bili spremni da dođu u Šabac jer Bogićević, koji se pravda da nema para za plate, u rodnom gradu zida velelepne kuće. Za ćerku je podigao ogromno zdanje u Ulici Vere Blagojević kod velikog gradskog parka, koje je spolja u mermeru, a oni koji su uspeli da zavire kažu da je unutra „sve na dugme“.

Bogićevićeva kuća nalazi se na drugom kraju grada, kod donjošorske pijace, a odmah uz nju je kuća njegove majke. Obe imaju mermerne fasade i veoma su luksuzno opremljene, bar spolja gledajući. Unutra u ponedeljak uveče nikako nismo mogli da zavirimo, jer su svetla bila pogašena.

Објављено 26 новембра, 2014 од стране Viktor Koss

Постави коментар

abseits vom mainstream - heplev

Nahost, Europa, Deutschland und die Welt...

AnoNews Vienna

“In lulz we trust.”

Gegen den Strom

"Wer gegen den Strom schwimmt, gelangt zur Quelle"

СРБски ФБРепортер

Разбијмо режимски медијски мрак - будимо сви ФБ репортери

entudbafizierung

Eine Lustration (Entudbafizierung und Entstasifizierung) tut in Kärnten not!

ГЕТО СРБИЈА

ПРАВА ИСТИНА ЈЕ СКРИВЕНА ОД ОБИЧНИХ ЉУДИ ! ! !

Angus Young

Otvoreni blog, liberalnog uma...

Gert Ewen Ungar

vernünftige Texte

Greater Surbiton

The perfect is the enemy of the good

Politička Konkretnost

Pokreni se i sebe pobedi, jer ko živi u nadi umire u bedi!

Balkanblog

Just another WordPress.com weblog

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Учионица историје

Historia magistra vitae est

Die Propagandaschau

Der Watchblog für Desinformation und Propaganda in deutschen Medien

WiPoKuLi

Wissenschaft, Politik, Kunst und Literatur

Geopolitiker's Blog

Just another WordPress.com weblog