МИ6/5 – ЦИА у хистерији хладног рата – Copyright © Борислав Пекић   Leave a comment

.

http://wp.me/P3pD8b-iD

erde-007

Thursday, September 29, 2011

 

Ко за кога ради

 

Сабрана писма из туђине

 

 

Borislav PekićПубликовано у Београду, Службени гласник 2010, Copyright © Borislav Pekić – Линк

 

58. Ко за кога ради, питање је сад

 

 

Општа сумњичавост није привилегија тиранија и диктатура. Својствена је и службама демократије које су, по природи посла, ван контроле јавног мњења и парламента. А најтајнија од свих, наравно, тајна је служба. Њоме влада једно једино суверено начело  никоме не веровати, нарочито онима којима се из свих других разлога мора и треба веровати. У њој је све допуштено, осим да вас не ухвате.

Америчке тајне службе више него политичка десница, оличена у депресивно-манијакалном сенатору Josephu McCarthyju, после Вишинског првом јуридичком фундаменталисти, довеле су касних педесетих збуњено јавно мњење до убеђења да је сваки Американац који је завршио колеџ руски агент. Неки су и били, али не сви.

 

Енгел преко лешева Пекић

 

Међутим, ни Американци у хистеричним данима лова на црвене и ружичасте вештице нису отишли тако далеко као што су отишли хладни, прорачунати Енглези. Према тврдњама учесника у подухвату и писца књиге Ловац шпијуна Petera Wrighta, британска контраобавештајна служба МИ5 сматрала је четвороструког лабуристичког премијера Wilsona државним ризиком, подвргла га перманентној контроли и припремала заверу да му дестабилизује и обори владу.

А то је сценарио који по амбицијама далеко превазилази „Watergate“ Nixonove администрације. Бучни, вулгарни Американци направили су од безначајне „водоинсталатерске“ афере национално питање, председника најурили, Аугијеве штале тајних служби херкулски помели, и свечано обећали да се сличне свињарије више неће догађати. Што у преводу на професионални језик ЦИА значи да се идућа свињарија никад неће обелоданити.

Енглеске власти најпре су судским путем спречавале излазак Wrifht-ове књиге у Аустралији, а затим домаћим новинама забраниле да о афери Wilson пишу. Вођа Доњег дома је, позивајући се на тазе правило парламентарне процедуре из године 1660, зауставио дебату, госпођа Thatcher је изјавила да нема шта изјавити, јер се све догађало, односно није догађало, пре њеног мандата  да му, уосталом, осим Аргетинаца, нико није покушао да дестабилизује, а видли смо како су они прошли  бивши је премијер Wilson рекао да ни о чему појма нема, да не зна да ли се догађало оно што се није догађало, а његов наследник James Callaghan да је био задовољан истрагом која је поводом тога што се није догодило вођена.

 

Borislav Pekić Marina Radulović

Борислав Пекић – цртеж Марина Радуловић

 

Српским речима, да се ништа и није догодило. Ништа, осим што је крволочни вук чиновничке тајности још једном појео наивног магарца народне јавности.

Малопомало, ствари су почеле да се запетљавају, односно отпетљавају, зависно с које их стране посматрате. Открива се да је Операција Wilson била официјелна и да ју је 1970. наредио шеф МИ5 сер Martin Jones, а унапредио 1972. његов наследник сер Michael Hanley. Тридесет агената је ангажовано у доказивању Wilsonове нелојалности према земљи коју је у четири мандата водио. (Зна се како и куда ако је Intelligence Service у праву!)

Међу крунским аргументима је жалосна чињеница да је премијер 19 пута путовао у Москву. Поред тога, и часна шпијунска реч Jamesa Angletona, умировљеног шефа америчке контрашпијунаже из 1965, да је речени Wilson ноторни совјетски агент. Открива се да је и овај најпосле посумњао да се у њега сумња, те се пожалио сер Oldfieldu, тада шефу МИ6. У међувремену се испоставља и госпођа Thatcher у званичној изјави потврђује да је гласовити предводник ловаца на шпијуне, наречени Oldfield, хомосексуалац и као такав потенцијални ризик, једнако као Wилсон, који то није, али је 19 пута путовао у Москву. Говори се и о бившем министру који је радио за ЦИА, ваљда из ината толиким Енглезима који раде за Русе.

После Burgessa, Philbyja, Macleana, Blunta, оних за које је утврђено да су за Совјете радили, и људи као Hollis, на које се само сумња, као и оних у које ће се, живи били, тек посумњати, човек се с тугом пита: шта је остало од старе славе Intelligence Servicea и легенде о његовим асовима који су онако духовито насамаривали Чеку Ђержинског, и успут шармирали Мадоне спаваћих кола?

Изгледа да се једнако славан постаје радећи за своју земљу и за непријатеља. Само што те непријатељ плаћа, а земља рачуна на твоје родољубље и одриче те се кад те ухвате. За професионалца, очигледно, увек има хлеба, осим ако преко њега не добије и затворску погачу.

У неким земљама је добијете и ако шпијун нисте. Довољно је тек истрагу да преживите. Овде је не добијате и кад јесте. Откривени издајници немаjу шта да брину. Ако имају праве школске другове, дoбиће орден, пензију, а понекад и племићку титулу. Код нас штрангу, чак и ако се тек договарамо јесу ли издајници или само наопако или друкчије мисле.

Штедљивој британској влади не преостаје друго него да тајну службу ђутуре прода Русима, па тек онда да међу њима врбује своје људе. Тада би Енглези, из спорта, можда радили и за своју земљу. У сваком случају, бар би се знало ко за кога ради.

А мени остаје да се питам  којег је, стварно, врага тај Wilson тражио деветнаест пута у Москви?

Објављено 14 јуна, 2015 од стране Viktor Koss

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

abseits vom mainstream - heplev

Nahost, Europa, Deutschland und die Welt...

AnoNews Vienna

“In lulz we trust.”

Gegen den Strom

"Wer gegen den Strom schwimmt, gelangt zur Quelle"

СРБски ФБРепортер

Разбијмо режимски медијски мрак - будимо сви ФБ репортери

entudbafizierung

Eine Lustration (Entudbafizierung und Entstasifizierung) tut in Kärnten not!

ГЕТО СРБИЈА

ПРАВА ИСТИНА ЈЕ СКРИВЕНА ОД ОБИЧНИХ ЉУДИ ! ! !

Blog sudije Majića

O pravu i pravosuđu otvoreno i bez cenzure

Angus Young

Otvoreni blog, liberalnog uma...

Greater Surbiton

The perfect is the enemy of the good

Politička Konkretnost

Pokreni se i sebe pobedi, jer ko živi u nadi umire u bedi!

Balkanblog

Just another WordPress.com weblog

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Учионица историје

Historia magistra vitae est

Die Propagandaschau

Der Watchblog für Desinformation und Propaganda in deutschen Medien

WiPoKuLi

Wissenschaft, Politik, Kunst und Literatur

Machtelite

None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free.

Geopolitiker's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: