Нарко – мрежа – „Шарам ћилим“   Leave a comment

http://wp.me/P3pD8b-e3

erde-007

.

Bildergebnis für мајкл кирби Овде се нагађало да постоји веза организованог криминала и владе. Не знам да ли је то и даље случај, али вреди истражити. Ако је то тако, онда је треба прекинути – рекао је Кирби – 20 март 2014 Department of state

.       .       .

Да ли посотоји веза органозованог криминала и влада?

Ако се под ингеренцијом влада подразумевају и оне везе кроз специјалне, прикривене, операције као делови доктринарних посебних циљева и њиховог спровођења унутар националних, али и интернационалних сложених међузависних система, у којима се стварање група и вршење радњи, које су иначе противзаконите, предузима ради увек виших непроверљивих циљева, онда се такве везе на основу низа процеса дају са сигурношћу предпоставити, али је много важније питање начина њиховог функционисања и генезе као инструмент контроле и дестабилизације система противно општем јавном интересу, а у корист посебне моћи таквих мрежа без икакве реалне демократске контроле, кроз обструкцију или изузеће контроле егзекутиве и суда.

Питање амбасадора САД у Београду је зато веома важно, не само из услова познатих локалних односа и њихове генезе и утицаја на опште друштвене и политичке токове, већ ништа мање из недељивог минимума било чијег општег јавног интереса. И пресецање таквих веза кроз укупну реформу националних система, као и у изградњи међународног права у критичном домену деловања инетранционалног , организованог криминала насталог из владиних мержа посебних тајних прикривених операција, јесте трајно и заједничко текуће питање од посебног приоритета. Демократски уређени системи без јасно одређених ефикасних механизама контроле на уставно-вредносним премисама, владавини права и принципу поделе власти  не могу опстајати под препознатим условима, они неминовно прелазе у различите облике елитократске самовласти.

.       .       .

Подсећање на значајне процесе у времену избијања афере НАРКО-мафије и операције „балкански ратник“

U.S. Senate - logo Сенат САДа се интензивно бавио прањем новца британске банке ХСБЦ која је признала умешаност у послове са прањем новца из трговине дрогом, оружјем, и осталим незаконитим радњама. – линк.  Нагодбом уз давање тајности на део доказаног материјала банка ХСБЦ се одкупила плаћањем казне од 1,9 мрд. долара децембра 2012. Укупно време само ове једне доказане банкраске афере у износима од преко 1000 мрд. долара се поклапа са активностима око „Нарко-клана -Шарић“, али је ред величине занемарљив, тиме не и укупне последице по функционалне штете општем јавном интересу и последицама насталим из коруптивних активности или инфилтрирања у институционалне контролне системе, полицију, тајне службе, тужилаштво и тиме виших контролних механизама власти.

HSBC logo  Филијала ХСБЦ у Женеви је дошла фебруара 2015 у жижу интереса, када је након истражних радњи француског тужилаштва и међународног удружења истражних новинара („International Consortium of Investigative Journalists“) покренут истражни поступак против женевске филијале ХСБЦ банке од швајцарског тужилаштва. Ради се о суми не мањој од 180 мрд. евра, на различите начине скривених конта са преко 106 000 приватних и 20 000 службених конта у интернационалној мрежи делом прања новца или давања помоћи при утаји пореза. Везе са балканским простором су већ првих дана избијања скандала потврђене. Обзиром на системе са ланцима фирми – „поштанских сандучића“ на егзотичним ареалима тоталне слободе манипулација, усмеравања, прерасподеле и прања новца, остаје отворено питање у погледу функционисања дела система према балканским земљама у транзицији.

Hypo alpe adria bank - logo Хипо – алпе- адриа банка, њен банкрот и губици који су до сада достигли висину од 17 мрд. евра су предмет рада акетног одбора савезног парламента Аустрије. Држање значајних информација под тајношћу до захтева за потпуним имунитетом и анонимношћу сведока који би требали бити испитани пред парламентарним анкетним одбором су тернутно (13.04.2015) предмет спора при утврђивању пословника рада одбора. Познати су и раније обелодањени случајеви иневстирања и прања новца преко постјугословенских земаља, односно у пословима са појединцима, групама и правним лицима који чине део суме изгубљене кроз посебне везе политике, банкарског система, организованих криминалних група, а на штету јавног интереса и под условом изнуде надокнаде штете ради стабилизације банкраских и финасијских система од стране свих грађана.

logo-standard 1 – линк Бечки лист „Стандард“ је о овоме поред низа осталих медија писао. Какви се проблеми и пресецања на ширем међународном плану у функционисању система и веза кроз различите облике изнуда поред осталог из услова очувања стабилности бакарско-финасијског система отварају, директно дотиче питања контролних механизама, уређења система и носилаца трошкова оваквог начина пословања и улагања, да ли кроз механизме веза у интерактивним мрежама у криминалним радњама и прања новца и његовог реинвестирања, или на крају крајева покривања трошкова целог модела који по правилу падају на све пореске обвезнике и узрок су и политичким сукобима и оптуживањима. Узроци проблема су много дубљи, они се само на површини јавног медијског интерсовања појављују кроз познате последице кризе.

Прекидање веза између ораганизованог криминала и делова власти је за сваку средину и део система или национални систем у целини од велике важности, али се ради о сложенијем феномену који ултимативно захтева много ширу и садржајнију анализу и решења кроз ефективне механизме законске регулативе и контроле на њеној основи. Недостатак, чак шта више у име слободе, укидање низа контролних система и намерно прелажење у поље забарњених до криминалних послова јесте велики домаћи проблем, али ни у ком случају изолован и посебно није без издашне помоћи и подпоре са стране кроз поред осталог дужи период посебних прикривених операција и употребе и злоупотребе Балкана у овоме смислу.

 

 

У вези конкретне теме погледати:

Шарен ћилим – службе, мафија и политика“ – линк:   http://wp.me/p3pD8b-ec

Умрежење хаоса – дуга сенка Гладиа – Линк:

http://wp.me/p3pD8b-df

 

.        .        .

Мило Ђукановић шеф нарко-краљу

Подгорички дневник „ДАН“ обелоданио је документа српске БИА о томе како је црногорски бизнисмен Бранислав – Брано Мићуновић својевремено са челником српске криминалистичке полиције Родољубом Миловићем договарао предају нарко-боса Дарка Шарића.

.   .   .
.

Тај лист тврди да је реч о документу са којег је скинут вео тајности, па је већ достављен тужилаштву и суду. У њему се наводи Миловићева тврдња да је Мићуновић запретио да ће организовати убиство директора српске полиције Милорада Вељовића уколико се договор не испоштује до краја.
У овој сумрачној причи поткрепљеној факсимилима докумената, посебно је занимљив исказ Которанина Драгана Дудића, званог Фриц, који је био важна карика у нарко-клану Пљевљака Дарка Шарића. Дудић је наводно пристао да буде заштићени сведок у процесу против Шарића.

.     .     .

Агенти БИА, односно Пете управе, 18. априла 2010. колима су превезли Дудића из Црне Горе на Јелову гору у Србији, где су са њим разговарали представници српског тужилаштва и тајне полиције, а главну реч је имао Ивица Петровић.

.     .     .

Дудић је, наводно, том приликом открио „пирамиду носилаца криминалних активности у државном врху Црне Горе, нагласивши да је Мило Ђукановић у тој хијерархији на другом месту, док се Дарко Шарић налази неколико позиција ниже“.
У обелодањеном извештају није наведено ко држи примат у криминалној пирамиди, а ни ко заузима тих неколико места између Ђукановића и Шарића. Истиче се чињеница да је Дудић већ 30. маја 2010. ликвидиран пред супругом у локалу у Котору. Убица Иван Врачар већ је осуђен, а наводно је починио убиство јер је Дудић „упућивао ласцивне погледе његовој девојци“.

.     .     .

Разговор на Јеловој гори са Дудићем из суседне просторије су, како стоји у извештају, снимали сада покојни Жељко Рашета и Родољуб Миловић, тадашњи начелник Управе криминалистичке полиције. У документу БИА стоји да је ЦД са снимком разговора волшебно нестао из досијеа и да је продат некоме у Црној Гори за милион евра.

.     .     .

Mилиони за слободу

Дарко Шарић је на суђењу у Београду оптужио Родољуба Миловића да је узео седам милиона евра од Дудића. Миловић је то демантовао, али „ДАН“ наводи да је остала сумња да је Дудић покушао да купи слободу и избегне незахвалну улогу заштићеног сведока.

 

.     .     .


.

MUP Srbije logo
.

Вељовић организовао састанак са Шарићевим сарадником

.     .     .

Милорад Вељовић, директор полиције, организатор је састанка припадника тужилаштва, полиције и БИА, на Јеловој гори, 18. априла 2010, са Драганом Дудићем Фрицом, за којег у том тренутку постоје основане сумње да је један од најближих сарадника нарко боса Дарка Шарића, сазнају београдски медији.

 

Организатор састанка на Јеловој гори: Милорад Вељовић

 

.     .     .

Састанку је, како за ’’Данас’’ наводе у БИА, осим начелника УКП Родољуба Миловића, присуствова и заменик специјалног тужиоца за организовани криминал Миљка Радисављевића – Саша Иванић, који води процес против оптуженог нарко боса Дарка Шарића, и у законској је обавези да на основу прикупљеног доказног материјала у то време Дудића стави на оптужницу, тврди ’’Данас’’.

Он то, међутим, чини чак две године касније од овог сусрета, односно убиства Дудића. Снимак овог састанка је, како је за ’’Данас’’ изјавило руководство БИА, избрисан, а доказ о његовом постојању је изјава оперативца који је то учинио, наводи београдски лист.

’’Информације о потенцијалном контакту са Дудићем потекле су од директора полиције Милорада Вељовића, који је дао сигнал за реализацију контакта, а такође је гарантовао и апсолутну дискрецију’’, званично је речено ’’Данасу’’ у БИА, у одговору на питање ко је организовао састанак представника државе са Драганом Дудићем Фрицом.

’’Данасу’’ је у БИА потврђено да су ’’према релевантним документима којима располажу, састанку на Јеловој гори присуствовали: Саша Иванић, заменик тужиоца за организовани криминал, Родољуб Миловић и Славиша Софтић, радници Управе криминалистичке полиције МУП РС, као и тадашњи припадници БИА Жељко Рашета и Јадранко Петковић’’.

.

У руководству ове агенције тврде да за ове наводе постоји релевантна документација, која је означена степеном поверљивости. На основу докумената зна се да је овај састанак сниман, да постоји снимак овог састанка у БИА, који је, међутим, како је претходно већ саопштено, 2011. обрисао оперативац Ивица Петровић. Оно што је остало као траг овог чина је изјава припадника БИА да је снимак уништио приликом сређивања документације.

.

Састанак на Јеловој гори указује на могуће кршење закона од стране полиције и Тужилаштва за организовани криминал. Наиме, 2010. у време тог састанка, а после акције Балкански ратник октобра 2009. полиција и Тужилаштво, према сазнањима Данаса, већ имају шему Шарићевих сарадника, укључујући и Дудића. Иначе, законом је забрањено да се представници полиције и Тужилаштва састају са осумњиченима за најозбиљније преступе у тренутку када располажу довољним бројем доказа за подизање оптужнице. Дакле, постоји законска обавеза кривичног гоњења осумњиченог, а не преговарања са њим, наводи тај лист.

.

О томе говори члан 6 Кривичног закона ’’Законитост кривичног гоњења’’.

.

’’Јавни тужилац је дужан да предузме кривично гоњење када постоје основи сумње да је учињено кривично дело или да је одређено лице учинило кривично дело за које се гони по службеној дужности’’, пише у закону. Осим тога, у истом члану закона пише и да су ’’јавни тужилац и полиција дужни да непристрасно разјасне сумњу о кривичном делу за које спроводе службене радње, и да са једнаком пажњом испитују чињенице које терете окривљеног и чињенице које му иду у корист’’.
’’Из тога произилази питање због чега су се Саша Иванић, заменик тужиоца за организовани криминал и главни тужилац у поступку против Шарића и тадашњи начелник УКП Родољуб Миловић састали са Дудићем. Да ли је и зашто је тужилаштво трговало са стављањем Дудића на оптужницу?’’, пита ’’Данас’’.

.

Један од могућих одговора, београдски лист пише да су се представници државе састали са сарадником Дарка Шарића да би преговарали о могућем додељивању статуса сведока сарадника. Међутим, да би неко добио статус сведока сарадника најпре мора да буде ухапшен, да призна извршење кривичног дела и тражи да у одређеном поступку буде заштићени сведок. Дудић у том тренутку није испуњавао ниједан од наведених услова.

.

Оно што додатно баца сенку сумње на цео случај је чињеница да се Дудић ни након тог састанка није нашао на оптужници. Дудић је убијен 30. маја 2010. године, а на оптужницу Тужилаштва за организовани криминал је стављен чак две године после – 2012. Упркос чињеници да од времена одржавања, очито незаконитог састанка представника државе са Шарићевим сарадником, до тренутка када је подигнута оптужница, нема ниједног новог кривичног дела за које би Дудић требало да одговара, пише ’’Данас’’.

 


.     .     .

Bildergebnis für Александар Ђорђевић BIA
.

„Вучић једини знао за податке БИА о Шарићу“

.     .     .

Директор Безбедносно информативне агенције (БИА) Александар Ђорђевић изјавио је данас да је Дарко Шарић први пут након бекства лоциран 2013. године, а да је једини политичар који је у Србији знао за податке БИА о одбеглом био шеф Бироа за координацију служби безбедности Александар Вучић.

Александар Ђорђевић, директор Безбедносно информативне агенције

 

.

„У другој половини прошле године дошло се до лоцирања кретања, навика, обичаја Дарка Шарића. Крајем прошле године смо га први пут лоцирали“, рекао је Ђорђевић за Телевизију Б92. Ђорђевић није желео да каже које су четири државе Латинске Америке у којима се Шарић скривао, због, како је навео, потреба истраге, односно због особа за којима се још трага.

.

„Вучић је једини политичар који је имао информације о овим дешавањима и он нас је на неки начин координирао у ком правцу ћемо и како даље поступати“, додао је директор БИА.
Упитан да ли је полиција била искључена из процеса, он је казао да то не би тако рекао.

.

„Не бих тако рекао, полиција има своју специфичну надлежност, ово је била једна врста посла који превазилази оквире рада надлежности полиције, ово је била врста посла за безбедносне агенције“, рекао је Ђорђевић.

Он је додао да је живот Дарка Шарића док је био у бекству изгледао „као живот сваког бегунца“, са много тешкоћа.

.     .     .


.

Шеф БИА гарант за Шарића

Најтраженији бегунац Балкана Дарко Шарић сам је понудио предају преко свог адвоката Радослава Баћевића, а никакве акције БИА или ЦИА нису у тој одлуци имале удела, сазнају „Вести“ из високопозиционираних извора у српским службама безбедности. Шарић се предао безбедносним службама у иностранству две недеље пре него што је стигао у Београд, али је изручење одложено јер су се чекали резултати ДНК анализе да би се са сигурношћу утврдио његов идентитет.

Отворена врата кабинета: Александар Ђорђевић

– Шарић је уместо адвоката Зденка Томановића ангажовао адвоката Радослава Баћевића који је добар познаник са Александром Ђорђевићем, садашњим шефом БИА и бившим адвокатом. Чим је добио пуномоћје, Баћевић је отишао у Ђорђевићев кабинет у Институту безбедности на Бањици и рекао да Шарић жели да се преда. Тада су почели преговари о детаљима предаје јер се Шарић бринуо за безбедност – објашњава извор „Вести“.

Наиме, како су Вести већ писале, још почетком 2010. године Шарић је желео да се преда и преко пријатеља Драгана Дудића Фрица контактирао је српске правосудне органе. Међутим, чим се Дудић вратио с првог разговора из Србије у Црну Гору, убијен је у Котору. Тада је прекинута свака комуникација.

  • Како би потврдили његов идентитет, послати су узорци Шарићевог ДНК на проверу. Међутим, иако се мислило да ће се то завршити пред изборе, резултати су стицајем околности били готови 16. марта око подне, на сам дан избора. Тада је у врху власти разматрано да ли да се одмах објави како је Шарић ухапшен, али се одустало како би се избегла нагађања да је предаја планирана на дан избора. Два дана касније, Шарић је био у Београду – додаје извор „Вести“.
    На питање зашто је Шарић сада одлучио да се преда, наш извор додаје да му је вероватно било доста скривања и живота у страху, а и да запрећена казна за оно што га оптужују није драстична, већ максимално 15 година затвора.

  1. .
    Department of state
    .

САД занимају политичке везе

.

video news
Амбасадор САД у Србији Мајкли Кирби изјавио је да је потребно проверити да ли постоје везе између њега и људи из Владе Србије.

– Овде се нагађало да постоји веза организованог криминала и владе. Не знам да ли је то и даље случај, али вреди истражити. Ако је то тако, онда је треба прекинути – рекао је Кирби.

Тужилац Миљко Радисављевић тврди да тужилаштву нису достављени дискови са снимцима сусрета Шарића и политичара.

Објављено 13 априла, 2015 од стране Viktor Koss

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

abseits vom mainstream - heplev

Nahost, Europa, Deutschland und die Welt...

AnoNews Vienna

“In lulz we trust.”

Gegen den Strom

"Wer gegen den Strom schwimmt, gelangt zur Quelle"

СРБски ФБРепортер

Разбијмо режимски медијски мрак - будимо сви ФБ репортери

entudbafizierung

Eine Lustration (Entudbafizierung und Entstasifizierung) tut in Kärnten not!

ГЕТО СРБИЈА

ПРАВА ИСТИНА ЈЕ СКРИВЕНА ОД ОБИЧНИХ ЉУДИ ! ! !

Blog sudije Majića

O pravu i pravosuđu otvoreno i bez cenzure

Angus Young

Otvoreni blog, liberalnog uma...

Greater Surbiton

The perfect is the enemy of the good

Politička Konkretnost

Pokreni se i sebe pobedi, jer ko živi u nadi umire u bedi!

Balkanblog

Just another WordPress.com weblog

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Учионица историје

Historia magistra vitae est

Die Propagandaschau

Der Watchblog für Desinformation und Propaganda in deutschen Medien

WiPoKuLi

Wissenschaft, Politik, Kunst und Literatur

Machtelite

None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free.

Geopolitiker's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: