Актуелни чланци и ауторски радови   Leave a comment

Неовлашћено прикупљање и употреба личних података

 

Аутор текста Родољуб Шабић, повереник за информације одјавног значаја и заштиту података о личности, тематизује правну позадину која је уједно и предмет спора са државом коју тематизује овај блог јер је иста у континуитету више деценија  извршила противправну употребу података под условом строге државне тајности у договору са другим државама у склопу формирања контраобавештајне легенде конкретног хаос-аегента провокатора „Лација“. Повереник је и након мог упознавања са поздином државне тајности немоћан да покрене поступак, јер нема законских овлашећња да злоупотребу која је под тајношћу утужи. Ради се  ољиљној примени строгог правног формаизма са знањем носилаца одлуке о противправности препознате позадине злоупотребе кроз укидање низа грађанских и основних права и наставак трајне дискриминације.

Поред тога интересантна анализа о текућој пракси „игре са подацима“ која за оштећене је све друго од игре. Битна је повреда члана 146 кривичног законика Р. Србије:

Neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka

Član 146

(1) Ko podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona neovlašćeno pribavi, saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko protivno zakonu prikuplja podatke o ličnosti građana ili tako prikupljene podatke koristi.

(3) Ako delo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe,
kazniće se zatvorom do tri godine

 

Ljudska prava- Линк Блог Б92

MALI, VELIKI KORAK

 

Autor: Rodoljub Šabić

Neretko sam govorio o neobičnoj sudbini krivičnih prijava koje je Poverenik za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti podnosio javnim tužilaštvima. Kažem neobičnoj s obzirom da nijedna od većeg broja tih krivičnih prijava podnetih zbog krivičnog dela iz člana 146. KZ ili zbog drugih krivičnih dela u direktnoj ili indirektnoj vezi sa nedopuštenom obradom ličnih podataka nije nikad dobila očekivani epilog, nije „prerasla“ u optužnicu. A pri tom stvar nije bila u tome da poverenik i njegovi saradnici nisu znali da prepoznaju „osnove sumnje“, jer nikad ni jedna krivična prijava nije ni odbačena. Sve su imale manje više istu sudbinu – zastarelost.
A ovih dana po prvi put sam dobio jedan tužilački akt kojim se na meritoran način tužilac izjašnjava o poverenikovoj krivičnoj prijavi – prijava je odbačena.
I mada i to izgleda neobično, obradovao sam se.
Krivična prijava bila je podneta protiv policijskog inspektora zbog sumnje da je počinio krivično delo iz čl. 146. st. 3. KZ-a (predviđa da će službeno lice koje podatke o ličnosti koji se obrađuju na osnovu zakona saopšti drugom odnosno upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni kazniti zatvorom do 3 godine). Radilo se dakle o neovlašćenom stavljanju na raspolaganje trećim licima ličnih podataka iz baze MUP-a. Osumnjičeni je prilikom saslušanja, kako stoji u obrazloženju rešenja o odbačaju krivične prijave, izjavio da „želi da se prema njemu primeni načelo oportuniteta“ (Oportunitet, za one koji ne znaju, je relativno novi institut u našem krivičnom pravu. Čl. 283 ZKP-a daje tužiocu mogućnost da odloži krivično gonjenje ukoliko se osumnjičeni obaveže da izvrši neku od zakonom predviđenih mera. Ako osumnjičeni to izvrši tužilac odbacuje krivičnu prijavu.). Pa je tužilaštvo, kako dalje stoji u rešenju o odbačaju donelo naredbu o odlaganju krivičnog gonjenja i naložilo osumnjičenom da u roku od mesec dana uplati novčani iznos od 40.000 dinara na dinarski račun Vlade Republike Srbije sa svrhom uplate – otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave. Osumnjičeni je uplatio navedeni iznos, pa je tužilac doneo odluku o odbačaju krivične prijave.
Ovaj „odbačaj“ krivične prijave je mali korak, koračić na dugom, mučnom putu. Ali istovremeno on je ipak nešto vrlo vredno, s obzirom da smo na to „morali“ čekati godinama. On je, prvi put od strane tužilaštva, potvrda jedne notorne činjenice – ne mogu se baze podataka građana, ustrojene zakonom u određene svrhe, tretirati kao „Alajbegova slama.“ Ne mogu službena lica te baze koristiti za to da bi činili usluge sebi, prijateljima, kumovima, privatnim detektivima, Kurti i Murti… I pritom je, naravno, nebitno da li to čine „prijateljski“ ili na lukrativnoj osnovi.
Rešenje o odbačaju prosledio sam MUP-u sa zahtevom da o sadržini upoznaju sve organizacione jedinice. O toj sadržini moraće ubuduće da razmišlja svaki nesavesni policijski službenik. Sada prvi put suočen s činjenicom da nedopuštena obrada ličnih podataka ipak ima „cenu“. Ovaj put to je bilo 40.000 dinara u humanitarne svrhe, sledeći put ta cena može, zapravo mora biti neprijatnija.

Објављено 30 октобра, 2014 од стране Viktor Koss

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

abseits vom mainstream - heplev

Nahost, Europa, Deutschland und die Welt...

AnoNews Vienna

“In lulz we trust.”

Gegen den Strom

"Wer gegen den Strom schwimmt, gelangt zur Quelle"

СРБски ФБРепортер

Разбијмо режимски медијски мрак - будимо сви ФБ репортери

entudbafizierung

Eine Lustration (Entudbafizierung und Entstasifizierung) tut in Kärnten not!

ГЕТО СРБИЈА

ПРАВА ИСТИНА ЈЕ СКРИВЕНА ОД ОБИЧНИХ ЉУДИ ! ! !

Blog sudije Majića

O pravu i pravosuđu otvoreno i bez cenzure

Angus Young

Otvoreni blog, liberalnog uma...

Greater Surbiton

The perfect is the enemy of the good

Politička Konkretnost

Pokreni se i sebe pobedi, jer ko živi u nadi umire u bedi!

Balkanblog

Just another WordPress.com weblog

predragpopovic

A fine WordPress.com site

Учионица историје

Historia magistra vitae est

Die Propagandaschau

Der Watchblog für Desinformation und Propaganda in deutschen Medien

WiPoKuLi

Wissenschaft, Politik, Kunst und Literatur

Machtelite

None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free.

Geopolitiker's Blog

Just another WordPress.com weblog

%d bloggers like this: